Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Téli rege 2, marháskodó sztorik

2021. december 27. - lódoktor angliában

No akkor vegyük kézbe újra a fonalat 1984 telét felidézve. Mint az első szösszenetben említettem, cudar kemény tél volt, hatalmas hóval.

Karácsony éjjelén kopogtatnak az ablakomon. A meleg takaró alól didergősen kibújva hirtelen azt sem tudom hol és ki is vagyok. Odakint mondja a hírvivő, hogy doktor gyűjjön, mert baj van az elletőben. Gyorsan magamra kapkodom a ruhám hogy mielőbb ott legyek és segíthessek a bajba jutott jószágon. Gyalog megyek, mert csak pár száz méterre van a telep, szakállamra ráfagy a leheletem, fejem körül párafelhő ahogy sietek.

A telepre belépve balra az ellető, ahol az állatorvosi szoba is van. Mindenre felkészülve lépek be a tehénkék által kellemesre fűtött elletőbe és keresem a betegem,mire a gondozó mondja, hogy hiszen csak kiégett az égő, azt kéne kicserélni. Minden apró és nagyobb szent hangos említése kavarog a fejemben és cifráznám, de inkább csak kényszeredetten nevetek a szeretet és béke jegyében, te legközelebb eszükbe ne jusson ezért kirángatni az ágyból !

Egy más napon a telepet végigjárva látom hogy a Tak 7-es takarmánykiosztó utánfutós gép elakadt a kifutók közötti kanyarban. A sofőr kínlódik a csikorgós, fagyos télben. Odacammogok és megoldást keresve a közelben talált síndarabbal kiütöm a csapszeget ami az utánfutót rögzíti a géphez, hogy más szögből ráállva tovább tudjon haladni. Az akció sikeresnek bizonyult, a fémez eldobva megyek vissza az elletőbe, mikor utánam szólnak hogy nézzek már hátra mert valami nem stimmel. Visszafordulva látom, hogy a havon vörös csík vezet vissza a síndarabig. A nagy hidegben fel sem tűnt, hogy a szűz kézzel megfogott fém eldobásakor a tenyerem ráfagyott bőre is távozott. A melegbe érve bizony már éreztem és vitustáncot járva dicsértem magam.

Más alkalommal megint jönnek, kopogtatnak hogy  nagy a baj, jöjjek már. A félig zárt tartású telepen az egyik kifutóban az itatóvályú környékén a lebetonozott terület lefagyott és az itató felé tülekedő tehenek körül az egyik szerencsétlenül oldalra fordult csúszás közben és a lendülettől hanyatt belehuppant a beton itatóvályúba.

Égnek álló lábakkal, fejét próbálta a víz felett tartani. Nem tudták kiszedni a szegény párát. Traktorral nem lehetett bemenni, a ló meg nem volt hajlandó közel farolni a tehénkéhez, ráadásul a lóhoz közelebbi lábakra próbáltak kötelet kötni, hogy kifordítsák, ami csak lábtörést produkált volna. Hozattam hosszabb köteleket és a távolabbi lábakra felrakott kötelet a lóval óvatosan húzatva kifordítottuk az átfagyott foltos tejelőt. Lassan bevezettük a legközelebbi istállórészre, hogy átmelegedhessen. Másnap a kialakult mellhártyagyulladás miatt kényszervágásra utaltam hiszen sajnos menthetetlen volt.

December elején-közepén derült ki hogy abban az évben még nem történt meg az éves kötelező tuberculin tesztelés. Megrendeltem az anyagot az akkori Phylaxiától, ami postán érkezett pár nap múlva. Le kellett szűrni az 500 tejelő tehenet és az üszőtelepen elhelyezett üszőket is.

Az üszőtelep egy régi majorépületben volt Peterd-pusztán. Első vizitem alkalmával megdöbbentem azon hogy a jószágok csánkon kúszva tudnak csak kijönni az istállóból, mert évek óta nem takarították ki a felgyülemlett trágyát, ami megemelte a padozat szintjét.

Nagyobb szakmai döbbenetet az okozott, mikor konstatáltam hogy az állomány minden egyede súlyos, hatalmas bőrterületeket érintő tarlósömör gombafertőzésben szenved. Ott voltak a foltok a gondozókon is, hiszen állatról, emberre terjedő nyavalyáról van szó. A tuberculin tesztanyag mellé gyorsan megrendeltem az orosz LTF vakcinát is, ami 100 ml-es palackokban érkezett.

Karácsony előtt egy nappal nekiláttunk a jeges, fagyos szélben. A gondozók terelték az oltófolyosóba a marhákat és egyenként elrekesztve szúrtuk a tesztanyagot a nyak bőrébe szőrnyírást után (hogy a bírálatkor 72 óra múlva tudjuk hova szúrtunk), másik bőrterület alá ment az oltás. Vastagon felöltözve fehér köpenyem zsebébe volt a gombavakcina. Kis idő után a zsebem formára fagyott és könnyű volt cserélni a palackokat. Alaposan átfagyva, dideregve nyugtáztuk a nap végére, hogy nincs más hátra, mint elbírálni a tesztet 3 nap múlva.

Jó mulatság férfi munka volt mondhatnók, de akkor nem ezt éreztük, hanem valami egészen mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://lodoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5716794152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása