Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

A COVID járvány margójára az idő múlásával.

2020. szeptember 06. - lódoktor angliában

A járványmenet kezdetén kifejtettem már a véleményemet, de az idő múlásával és az ismeretek bővülésével az nem sokat változott.

Tények:

1. Létezik az új vírus

de ma sem tudjuk biztosan hogy természetes módon alakult ki, avagy szándékos emberi tevékenység produktuma. Hiszek a szakembereknek,tehát a válasz az, hogy naturális és vagy korábban is létezett és csak most talált gazdafajra vagy hirtelen mutálódott és a homo sapiensre specializálódott

2. Megbetegedést okoz különböző súlyossággal életkor és immunstátusz függvényében

ez így igaz és növekszik a tapasztalat az idő múlásával és a szomorú események miatt

3. Magas százalékban okoz halált az idősebb, legyengült szervezetű populációban

igaz, de sokszor részletes patológiai vizsgálat hiányában sorolják a több szervi problémával is küzdött, koronavírus pozitív embereket is a vírus áldozatának, ami nem feltétlenül korrekt szakmailag

Mindezen ismeretek mellett a világ újra megtanult kezet mosni, higiénikusan élni, távolságot tartani és jól, rosszul védekezni.

A média továbbra is kontroll nélkül árasztja a híreket, sokszor pánikkeltően, hiszen akkor nő az olvasottság.

A kormányok országonként, földrészenként másként kezelik a helyzetet, a WHO nincs a helyzet magaslatán,sokszor késésben van.

A gazdaság térdre kényszerült a meghozott jogos/túlzott intézkedések miatt. Egyes államok próbálják megtartani a munkaerőt nem kis anyagi áldozatot hozva, más rezsimek magukra hagyják a munkavállalókat,vállalkozókat és csak a szűk, oligarcha kör jár jól.

Mindeközben dübörög a védekezéshez, kezeléshez szükséges eszközök biznisze, aztán kiderül, hogy a maszkok selejtesek, a megvásárolt eszközök, tesztek nem alkalmasok az adott cél megvalósításához. Kormányok handabandáznak és sokszoros áron vásároltak/nak eszközöket a csókosok hizlalásával.

Az idő telik, lassan újra nyitnak az üzletek, iskolák, közösségi terek, de hirtelen megszalad a fertőzöttek száma. Azt kevesen nézik, hogy az elvégzett vizsgálatok arányában, vagy csak az egyre több elvégzett teszt miatt magasabb a fertőzöttek száma. A halálozások száma örvendetesen csökken, más korcsoport mutat magasabb pozitivitást. Újabb hullámmal fenyegetnek a kormányok, a média, ugyanakkor a gazdaság világszinten összeroppanáshoz közeli állapotban.

A tények szerint van egy új vírus, amelyik elterjedt viszonylag gyorsan az egész bolygón, sokan megfertőződnek, halálos áldozatok is vannak, a védekezés és a szigorítások miatt sok gazdaság és a világgazdaság egésze is restrikcióban.

A számokat nézve felmerül a kérdés a kétkedő emberben, hogy ki, mi, miért, hogyan ?

Amennyiben - és reméljük - ez egy természetesen kifejlődött új vírus, akkor hogyan lehet az, hogy ennyire túlreagáltuk ezt a történetet ? Nagyobb volt az ijedelem, mint a tényleges veszély ? A média élve hihetetlen popularitásával és hatalmával megkongatta a vészharangokat majd önmagától megrészegülve egyre jobban fokozza a pánikot ?

Az egyes kormányok az ismeretlentől való félelmükben, tanácsadóikra hallgatva, vagy attól függetlenül hoztak korlátozó intézkedéseket és kezelik a helyzetet jól/rosszul ?!

Az átlagemberek nagy hányada eközben elkezdett rettegni és mindent túlreagál vagy rosszabb esetben az egymásnak sokszor ellentmondó intézkedések és adatok miatt szkeptikussá, vírus- és védekezés tagadóvá vált. 

Egyik sem jó, hiszen továbbra is védenünk kell a veszélyeztetetteket és csökkenteni a lehetőséget arra, hogy találkozzanak a vírussal, ugyanakkor megelőzésre még nem áll rendelkezésre vakcina, bár több helyen is elkezdték a fejlesztést, de a biztonságos oltóanyag piacra kerüléséhez nem kevés idő kell, ha meg nem kellően ellenőrzött és biztonságos anyag jutna a szabad forgalomba, hatalmas kockázattal járna és újabb fölösleges szenvedést okozhatna.

Sok a nyitott kérdés, sok a rossz reakció és kezelési mód, sok helyütt a politika gazember módon telepedett rá erre a helyzetre és korlátozza a saját lakosságát vagy adott esetben az országba bejutni szándékozókat.

Mikor száll fel a fehér füst ? Mikor kerül minden a helyére ? A kérdések költőinek tűnnek, addig is marad a remény, hogy diadalmaskodik a józan ész, a szaktudás és a kollektív bölcsesség.

 

 

süti beállítások módosítása