Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Éjszakai készenlét

Amikor mások pihenése kezdődik

2018. november 28. - lódoktor angliában

Az idejét sem tudom mikor indultam be a rendelőbe, klinikára utoljára akkor, mikor mások hazaérkeztek a napi munka után. Most újra átélhetem az éjszakai ügyeleti lét izgalmát, lehetőségeit és nehézségeit. Zsenge egyetemi oktatóként minden 7. nap természetes volt, hogy 36 órában állok helyt az egyetem Belgyógyászati Klinikáján ami az idő tájt komoly kihívás volt, hiszen a klinikákon kis- és nagyállat ellátás egyidejűleg volt. A kólikás ló hátsó feléből a kisállatkórházba a köhögő, hányó, mérget nyelt, régóta nem éneklő apróságok után vissza a következő ló fogadásához. Milyen szerencsések is voltunk, hogy lelkes, érdeklődő felsőéves hallgatók ott voltak mellettünk és hasznos segítséget jelentettek. Visszatekintve szinte mindegyik mellettem segédkező egykori tanítványom szép szakmai karriert produkált az évek során. Az ügyeletenkénti 30-40 beteg ellátása nem volt ritka. A váró azért általában éjfélre kiürült, és csak elvétve zavartak reggelig. Az akkori portások időnként - drága Péter - amikor látták, hogy sok bizony átirányították a betegeket a Lehel útra. Ha igen, akkor bizony kemény éjszakáink voltak. Kedves sebész kollégáim de örültek nekem, mikor 1,5-2 óránként küldtem át a friss gyomorcsavarodás miatt érkező betegeket. A több órás kólikás ellátás szépségeiről nem is beszélve. Micsoda agilis fiatal csapat dolgozott. Sebész, szülész, belgyógyász látta el a felmerülő problémákat csapatban, egymást segítve, váll a vállnak. Az évek múlásával ez sokat változott, mára a földből kinőtt megszámlálhatatlan rendelő elvitte a betegforgalom nagy részét, de az éjszaka azért megmaradt, igaz karcsúsítva, messze nem azzal a nehézségi fokkal, de ez így normális. Az idők változnak. 

A harmadik éjszakámat kezdem meg ma este immár deresedő fejjel a Sussexi tél kezdetén, borongós, szeles, esős igazi brit téli időben. Az új munkáltatóm nagyon okosan a friss belépőket nemre, korra, tapasztalatra való tekintet nélkül rezidensként kezeli. Változó ideig és végigvezeti a cég (több, mint 400 rendelő országosan) mindennapi életén. Nem haszontalan megtanulni alaposan az adminisztrációt, a rendelők, központi kórházak belső működését, hogy aztán magabiztosan, teljes felelősséggel lehessen kezelni a hagyományosan felelős, igényes angol állattartók családtagjait, kedvenceit. 

Az esti érkezéskor a kórházi betegek átadása-átvétele, szükséges kezelése után 19.00-kor indul az ügyelet. Az ára bizony nem alapár. Este hét és tizenegy között kétszeres, 11 től reggel nyolcig háromszoros. Ez lehetővé teszi az ügyelet fenntarthatóságát és bizony szelektál, hogy valóban sürgősségi eseteket láthassunk el. 

A 24 órás ellátást nyújtó kórházak, rendelők területi elven működve a saját rendelők és a csatlakozott külső rendelők regisztrált betegeit látják el, majd küldik vissza az alapellátás helyére utókezelésre megfelelően dokumentálva. Olajozottan működik minden.

A tegnap éjszaka nagyon lazára sikeredett. Közeli rendelőben elvégzett bélmetszést követő éjszakai ellátásra érkezett az első kis manó jó állapotban, szokatlan módon gyógyszerekkel együtt. Jól telt az éjszakája, ma este már a családja felügyeli a gyógyulását. Budy volt a következő, akit meglepő módon ebben a cudar időben csípett ajkon egy méh és okozott viziló ábrázatot. Időben érkezett, szerencséjére a gége nem volt érintett így vénás injekció és pár napos otthoni gyógyszeradaggal hazamehetett. És akkor az idő megállt. Éjféltől éber félálomban teltek az órák, a gyógyszereket az ügyeletes, kiválóan képzett, elhivatott nővér a kellő időbe beadta. Némi forgolódás kényelmetlen kanapén és már reggeli 4, mikor tengerimalacot hoztak, szerencsére nem akut állapotban, ezért gyógyszeres ellátása után megvárta a reggelt amikor az egzotikus specialista átvette további kivizsgálásra kezelésre. Hatkor elkezdtük a reggeli betegvizsgálatokat, mindenki remekül, a tegnapi térműtétes, boldog mosollyal csóvál jóízűen megette a kínált ételt. A bélműtött jó állapotban, bár még nem hajlandó enni. Fogászati kezelésen átesett nehezen ébredő nyulunk is jobban van, igaz még kényszeretetjük, A patkányok áldozatául esett hatalmas teknőc is ébredezik. Megjöttek az első nővérek, átadás-átvétel. Üdv, szép napot, ma este újra itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lodoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7314400248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása