Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Egy állatorvos mindennapjai Angliában

Havas földek, vajúdó parlament.

2019. január 30. - lódoktor angliában

Tegnap a praxisban alig tudtuk nyitva tartani a szemeinket, a légnyomás nagyot eshetett. Reggelre hó lepte a földeket, a lakásból kilépve még nem volt egyértelmű, hogy deres a fű vagy havazott tán. A csendes reggeli útvonalon haladva tisztult a kép, hiszen porcukorral hintett földek között vezetett az utam. Az ég a havat produkált, a hegyek meg egeret szültek, a parlament tovább húzta a rétestésztát, Theresa anyánk újra mehet a táncterembe. Nem tűnik föl nekik, hogy a zenészek már hazamentek, a termeket kiszellőztették, már a lámpák sem égnek. De csak menne vissza rendre ácsingózva jobb Brexitre.

A BBC-t hallgatom vezetés közben és már csak derülök, ahogy a konzervatív brexiterek mantrázzák a szépnek tűnő szöveget. A demokrácia és a politikába vetett hit sérülne, ha megváltoztatnák véleményüket. Arról persze nem szólnak, hogy az a kampány a brexitért egy nagy blöffre épült és csak a parlamenti választások érdekében történt. Arról nem is beszélve, hogy igen kicsi volt a különbség az igenek és nemek között és a helyiek lepődtek meg legjobban az eredményeken. Itt is bejött a nép propagandacéllal való etetése. Eltelt két év és nem voltak képesek épkézláb megállapodást kötni és egyre nyilvánvalóbb, hogy az angol gazdaságot bizony meg fogja ropogtatni a kilépés, a fiatalok bezáródnak a szigetre. Az írek ha nekilendülnek egyesítik Írországot (amire kicsi az esély, mert az északi területek angolokkal lettek anno betelepítve) vagy újra kezdenek füstölögni az utcák Belfastban, Derryben. A skótok meglebbentve szoknyáikat (ami persze angol találmány) itt hagyják az Egyesült Királyságot. Hol van már Nagy Britannia, akkor is csak Bretagne felől volt nagy. A gyarmati időknek vége, jó buli a brit korona egykori területeiről delegáltak hangulatos találkozása, de ez már nem az ami volt egykoron.

Vérszemet kapnak más ütődött európai vezetők is és boríthatják a végre nehezen összehozott békés világot. Az orosz mackó már jóízűen brummog, a közeli kis bolhák már próbálgatják a meleg bundába ugrást. Elrugaszkodott elmécskék torz tükörben óriásnak látják magukat és hiszik, ami csak vicc, hogy nagy formátumú géniuszok. Ó dehogy, majd törik vagy csorbul a tükör és hangosan röhögve üvölti a tömeg,ami rég egyértelmű, hogy a király meztelen amellett, hogy esztelen.

A nap kényelmesen eltelt, hazamenet a szélvédő újra fagyos, hol van már a reggeli hó és mi lesz két hét múltán Albionban, nem tudható. A kis gömböc pöffeszkedik még,mert tere van, de a homok pereg. Lesz még egyszer a kép arra is kerek.

A csend és béke napja

Úgy kezdődött, mint minden hétköznap.A telefon ébreszt, ugyan már ébren vagyok egy ideje, de mikor megszólal, de nehéz is otthagyni a meleg fészket. Segít a rutin, mosdás, reggeli pirítósok, gyümölcsjoghurt, angolos tea és már indulni kell. A Waze jó barát, mutatja a gyorsabb utat, ma reggel újra a csöndes Sussex-i tájon át, elkerülve a nagy forgalmat.

Az első kliens már vár a recepciónál. Kicsit morgós, gazdi élvezi hogy morcos velem kicsit, de az asztalon vizsgálat közben szépen összebarátkozunk. Marad velünk mára, hogy széppé varázsoljuk a mosolyát.

Szellősen foglalt a mai nap, érződik a tél vége. Délelőtti utolsó előtti betegem öreg terrier ismert veseproblémával. Az elmúlt napokban hirtelen sokat romlott az állapota, szájszaga magáért beszél, végstádiumú vese, gyenge kilátások, elmondom a lehetőségeket, a hölgy igazán szereti öreg társát nem akarja szenvedni hagyni tovább, a méltó, kegyes túlaltatását beszéljük meg. Otthon szeretné a saját környezetben a  vele öregedett kutyatársa mellett. Megbeszéljük, hogy délben ott leszünk. A szőrt még a rendelőben lenyírom a lábáról és fájdalomcsillapítóval bocsátom el, legye idejük elbúcsúzni. Kedves portugál kollégám a fogápolásba kezd, mi a segítő nővér és én összekészítjük a kiszálláshoz a szükséges kellékeket. Crawley gyönyörű kertvárosi kerületén vezet utunk, Kis mézeskalácsházikók egyike a célpont. A gazdi már vár bennünket, kutyái a kanapén, a család már elbúcsúzott, de lányát hívja,aki Velük akar lenni az utolsó úton. Lélekben felkészült a hölgy,  vénakanül gyorsan, fájdalom mentesen már utat enged a végleges álmot hozó anyagnak. Lassan ürül a fecskendő, az izmok engednek, békésen lazul a test. Mire az utolsó néhány csepp a vénába ér Daisy már fényes mezőn fájdalmát, szenvedését felejtve. Öreg társa hozzásimul, búcsúztatja, gazdi és lánya együtt sírnak felemlítve az együtt töltött évek alatt történteket.

Csendesedik a gyász okozta érzelem, az erőtlen testet saját takarója fedi, a hamvasztáshoz zsákba helyezzük óvatosan. A zsákot a magunkkal hozott Arsenal feliratú takaróba rejtjük. A hölgy könnyes szemmel mondja mosolyra húzódó szájjal, elhunyt férjének hogy tetszett volna, hiszen Arsenal szurkoló volt. Elköszönünk, beszélgetve vissza a rendelőbe. Telefonhívás vár. Szomszédos praxisban kérik a segítségemet, mert kolléganőm harmadik trimeszterben, röntgenre lenne szükség hányós betegnél.

Gyorsan érek Gossops Greenbe. A beteg vígan csóváló fiatal, gyönyörű, fekete labrador fiú. Gyors fizikális vizsgálat után javaslom a vérvételt a röntgen előtt, mert steak evése után kezdett hányni. Kicsit bosszant, hogy még nem kapott hányáscsillapítót és folyadékot sem.. Az automata gyors, szerencsére a hasnyálmirigy rendben, érdemi elváltozás nincs. Gyors izomba adott szuri után ellazul a felvételezéshez. A képeken semmi ijesztő, a diagnózis még várat magára, de a tünetek miatt átviszik a központi kórházba éjszakai ellátásra, megfigyelésre. Elköszönök, vissza a saját fészkembe. Oltások töltik ki a délutánt. Középkorú pár két hatalmas ginger macskával. Előre mondják, hogy kicsit morcosak. Ennek semmi nyoma a vizsgálóban. Csendes halk szavak, sok simogatás közben alapos vizsgálat, majd az oltás és további becézgetés közepette karomvágás. Lazák a macskák, semmi feszültség. gazdasszony kifelé visszafordul kedvesen mosolyogva: az én macskáim állatorvosnál még soha nem voltak ilyen ellazultak. Mosolyogva csak a hely varázsát tudtam okként felhozni megfűszerezve személyes varázsommal. Sok formája van a csendnek és nyugalomnak. Mindegyik szép a maga nemében.

Az írek, Limerick a King Johns Castle ihletése és érzések

Ígértem, hogy külön fejezetet szentelek az ír sziget történetének.

Limerick, a Shannon ölelésében  egykoron sziget, amely előtt hajdan viking hajók horgonyoztak. A hajóból kiugráló harcosok üvöltve öltek, erőszakoltak, raboltak számos alkalommal, majd egyszer megállapodtak és megalapították  várost. Érkezésük előtt, már éltek itt szászok, akiket a kelták váltottak, mikor elhozták a vaskort és vallásukat, kézművességüket, törvényeiket. Ősi törvényük a Brehon law hirdetői és egyben bírák a brehonok járták a vidéket igazságot téve. A nők egyenjogúak voltak, szabadon válhattak és megillette őket részarány a közös vagyonból. Ha valaki nemes embernek testi kárt okozott, terményben, jószágban köteles volt megváltani a kárt. Halálbüntetés nem volt. Ha egy méhész méhei egy másik birtok fájára telepedtek és kezdtek mézet termelni, de az ág átlógott a szomszéd telekre is, nem fülemülepör volt, hanem a mézből mindenki részesült. Aztán letelepedtek a vikingek, Hastings után, a már a mai Franciaország területén letelepedett katolikussá vált normannként nevezett egykori vikingek szorították ki a keltákat és Hódító Vilmos utóda János már ír királyként elkezdte a várat építtetni. A város épült, virágzásnak indult, kereskedtek. Az idő múlt, VIII. Henrik bő vérének köszönhetően cserélgette asszonyait, kik jól nem végezték. Létrehozta az anglikán egyházat és uralmát kezdte kiterjeszteni, csata, háború, vér, győzelmek, veszteségek, kötelezővé vált anglicizmus. Az írek ellenálltak, majd Orániai Vilmos és a jakobinus idők katolikus segítséget hoztak Franciaországból, de hiába véráldozat, szerződés, az angolok felrúgva azt, kényszerítették a protestáns hitet. Állandó harc, I. Erzsébet is kegyetlen módszerekkel uralkodott az íreken. Az angol korona uralta a szigetet. Az elhúzódó első világháború lefoglalta az angol erőket, ezért az önállósulás, elszakadás iránti vágy partizánharcban testesült meg és a húsvéti lázadás 1916-ban meghozta az oly régóta vágyott, korábban is sok véráldozatot követelő függetlenséget. 

Sokat szenvedett nép ez, volt mikor az írek foglalták el Wales és Anglia egyéb területeit korábban, aztán a brit fennhatóság megerősödött és kiterjedt, mire meghozta az önállóságot 1916. 

Kicsit visszagondolva Pannónia sorsára, mennyi a hasonlóság. Hiszen pannon földet is kelták lakták a vaskortól, aztán a római hódítás visszaszorította a kelta törzseket, de állandóan támadták a légiókat. Augusztus idejében vesztették el egykori nagyságukat, majd jött Attila és a hunok, kikkel keveredve túléltek. A ki tudja pontosan mikor, hány lépcsőben érkező magyar ősökkel is keveredhettek, asszimilálódhattak, majd kezdődött a jobban ismert viharos, véres honfoglalás utáni magyar történelem, kereszténnyé válás, és a vallás kötelezővé tétele tűzzel-vassal. Kicsit szabadon szárnyaló fantáziával a kelta közös gyökerek távlatosan, a sok szenvedéssel járó múlt  lélekben kötheti össze a két népet. Ők is könnyen sírnak, könnyen nevetnek, de Ők nevetve sírnak, mi sajnos sírva vigadunk. 

 

Kalandozás, 9 3/4 vágány és Limerick bevétele.

Az élet egy nagy kaland, de tehetjük azt még kalandosabbá.

Lánykám fél éves Erasmus ösztöndíjjal kapott lehetőséget kutatómunkát végezni Limerickben. Úgy döntöttünk segítek neki elhelyezkedni, megismerni a helyet, hogy könnyebb legyen az élet.

Mert, hogy semmi sem megy egyszerűen, szinte az utolsó pillanatig függőben volt, hogy lesz e lehetőségem szabadságot kapni a szükséges 2 napra, ha már a csütörtököm szabad. Itt a szabadság igénylése keretek között megy és f. év áprilistól március végéig tart. Én meg októberi új belépőként az előző évben igényelt időszakra kértem a két napot, amit egy email-ben küldtem el az aktuálissal és ez zavart okozott a rendszerben. No de az eredmény  fontos, kicsit megkésetten, de megvolt  szabadság, megrendeltem a repülőjegyeket, és mivel a legjobb opció Stansted volt, hát sakkoztunk, hogy is találkozzunk a Budapestről induló gyerekemmel. Úgy döntöttünk a reggeli géppel jön, én ott várom, eltöltünk egy fél napot Londonban és repülünk tovább Shannon-ba.

Szerda estére szobát foglaltam Three Bridges-ben az állomás mellett, mert kora reggel buszok még nem járnak, a céges kocsit meg nem hagynám 4 napra parkolóban. Szerdán a rendelés végén tanulónővér kolléganőm odarepített a szálláshoz. Belépve nevemet mondtam, mire tökéletes Károly kiejtéssel találkoztam meglepetésemre ( az angolul beszélők mindig Karolinak hívnak, pedig a Royal hasonló a Károly végéhez, no mindegy is). Pár szó után kiderült a hölgy Nagyszalontán született, Nagykárolyban élt és 5 éve van itt. Kicsi a világ.

Másnap kor reggel 5 perc séta után már vártam a vonatom. Átszállás, metro, újabb vonat és időben kiértem a reptérre. Volt  még időm körülnézni. Saját csomagomat már a megőrzőben hagytam, a Budapesti gép már landolt, a csomagokat várják odabent. Kis idő múlva megjelent az én gyönyörűm bőröndjei fogságában. Gyorsan elnyelte a csomagmegőrző azokat is és irány a város.

Terveztük, hogy a Warner Bros stúdióban megnézzük a Harry Potter filmek forgatási helyeit, de sajnos lecsúsztuk a lehetőséget, hát változott a program. A föld alatt a Kings Cross-ig mentünk, ahol korábban kerestük a 9 3/4 vágányt és most meg is találtuk. A falba építve ott a troli kocsi, sor kígyózik, hogy elérhesse a Roxfordi vonatot a Hogwart-hoz. Gyerek, fiatal felnőtt állta a sorát, hogy kattanjon a kamera, ki-ki sálat választott, Vicám Griffendoros saját kötésű sálban kezdte meg a falon átjutást.

Az élmény után üzleten át vezetett az út, ahol varázspálcák, sálak, pulóverek és minden, mi eladható a témakörhöz kapcsolódóan. Óriási ötlet és persze üzlet is. Otthagyva a varázslatot emeletes buszra föl és irány a British Múzeum.  Néhány óránk volt csak, ezért szemlézgettünk. Kis görög, római és egyiptomi korvándorlás után értünk  vaskori kelta kultúrát szemléltető termekhez. Megunhatatlan és minden alkalommal újabb meglepetésekkel szolgál a múzeum.

Nem hagytuk korgó pocakjainkat sem ellátatlanul. Fizikailag és szellemileg is jól tápláltan irány vissza a reptérre. Gyorsan bejutottunk, eljött a gépre szállás ideje. Mire kinyitottuk a szemünket már ereszkedtünk is alá Shannon felé. Kicsi a reptér, hamar jött a nagy bőrönd, indultunk kifelé, de a vámos megállított a neylonba csomagolt bőröndünk láttán és talán mert nem írek voltunk. Szegény bőrönd sokadik sugárterhelését kapta. Csak a vámmentesen behozható mennyiségű cigaretta fele volt a csomagban, hát mehettünk tovább, persze szinte utolsóként.

Lánykám előre elrendezte a szállását. A szállásadó, kedves középkorú fiúk fogadtak bennünket nagy szeretettel és vittek Limericki házukba. Kedvesen vacsorával kínáltak, ami minden szempontból nagyon jól esett. Paddy nevű westie kutyusukkal hamar barátságba kerültünk. A hosszú nap miatt hamar pihenni mentünk.

Első nap, irány az egyetemi campus. A busz és megállója okozott némi fejtörést, aztán 25 perces séta után értünk a célba. A városon kívül felépített egyetemi város hatalmas, a Shannon folyó két partján festői környezetben. Az ott dolgozók kedvesek, segítőkészek. A hivatalos ügyeket sikerült hamar és sikeresen intézni, én ezalatt kicsit körbejártam a helyet, gombát is találtam, hatalmas tintagomba örvendeztetett.

A központi hivatalok az egyetem koncerttermével vannak egy épületben, a jegyirodában van még jó hely remek ír zenei koncertre Vicának, meg is veszi. Busszal irány a város. Az ég kicsit szürke, napocska alig, de azért kellemes az idő. Sétálgatunk, ismerkedünk, irány a város legfőbb nevezetessége a King Johns Castle felé, ami a folyó által körbeölelt szigeten élte túl az évszázadok viharait jó állapotban.

A kastély felé már a szigeten Írország legrégebbi még ma is működő román stílusú temploma a St Mary's varázsol el bennünket. Parkjában nyílik a hóvirág, ismeretlen virág ontja mézes illatát. A templom sajnos zárva, sírkertje szó nélkül meséli a múltat.

Sötétedik, a vár látogatását holnapra halasztjuk és a folyóhoz visszafelé tartva, annak partján betérünk a Locke pub-ba. Megkóstoljuk a Murphy's vörös nedűjét. Nem most ittam utoljára már érzem. Finom, bársonyos, nem a szokásos keserű íz. Lassan visszaballagunk a buszmegállóig és irány haza.

Házigazdáink már otthon, tévéznek a nappaliban, mikor hazaérünk. Leülünk, beszélgetünk, jól érezzük magunkat. Kérem ajánljanak valami jó éttermet holnap estére, ahová meghívom Őket egy vacsorára. Én a vendégszobájukat kaptam minden költség nélkül.

Péntek reggel, Michael és Dennys már elmentek dolgozni, mi is szedelőzködünk irány a város újra, a campusra csak délután kell visszamenni. Ez a nap varázslatos. Az 1200-as években elkezdett, majd tovább épített várban berendezett interaktív kiállítás lenyűgöző. Végig vezet az ír sziget és főleg Limerick történelmén, a népet ért rengeteg szenvedésen.

Az élmény külön fejezetet érdemel. A kiállítási terület után a vár minden zegét-zugát felfedezzük. Toronyszobákban monitoron pallér, pénzverő, katona, várparancsnok meséli el ízesen életét. A körbástyákról belátni a várost., észak felé pedig a folyó és a Gallway irányában emelkedő hegyek körvonala.

Most bejutunk a templomba, kedves idős hölgy a pultnál. Kártyával fizetnék, mert készpénz nincs nálam. Kártyaolvasója nincs, de kedvesen invitál, nézzünk körbe gyorsan fizetség nélkül. A puritán oltár előtt kezünkbe nyom egy színes tájékoztatót, hogy könnyebben eligazodjunk. Invitál esti koncertekre, melyek ingyenesek. Szívünkbe zárjuk. Visszafelé már tegnap kinézett könyvesboltba térünk. Gael nyelvtanuláshoz keres Vica könyvet. A tulaj kedves, megmutatja a választékot és ajánlja azt, ami szerinte a leghatékonyabb, meglepi, hogy magyar akarja az Ő ősi nyelvét tanulni és ezzel barátunkká is válik. Kerül a kosárba ír tündérmese és mitológia is.

Pár apróság vásárlása után irány a campus. A busz a központban tesz le. Hamar megvan a diákigazolvány, mára nincs is itt több intézni valónk. A diák központ felé tartunk, remek étterem és söröző a falak rejtekében. Isteni ír pörköltet eszünk. Vissza a szállásra, kis csendes pihenő után szedelőzködünk, mert 8-ra van foglalt asztalunk.

A hely autentikus, hangulatos pub, a személyzet elbűvölő. Én egy remek cannelonival, lánykám lazaccal zárja  a mai étkezést, finom, testes Malbec öblíti az étket. Házigazdáink áthívnak kedvenc közeli sörözőjükbe. A Murphy's-ben most sem csalódom. Jó hangulatban, jókat beszélgetve telik az este, majd irány haza.

Az én utolsó napon, mint szállásmesteré, kezdődik. A városban töltünk pár órát, Dennys visz bennünket, mert programja van és pont arra megy, ami nekünk is remek. A Hunt múzeum a mai tervezett program, de renováció miatt kimarad Írország leghíresebb régiséggyűjteménye. Kerámia kiállítást kínál a múzeum kis boltjában kiszolgáló kedves úr. A kerámiák túl nagy hatással nincsenek ránk, a helyi művészek munkái. A kis üzletben csodálatos kelta motívumokkal mintázott medálok ejtenek rabul bennünket. Kis idő múlva egyik már a nyakban ékeskedik.

Séta tovább a folyóparton a krumpli piacon át a vár  előtti sétaúton. Menet közben a helyi elöljáróság mellett haladunk, emlékpark a Húsvéti felkelés és a függetlenné válás hőseinek. Pár lépéssel arrébb vadludakat mintázó szobor emlékezik arra a 15000 ír katolikus katonára, akik vereségük után sértetlenül távozhattak Franciaországba, Orániai Vilmos és a jakobinusok idején.

Átsétálunk a hídon. A másik parton a Treaty-kő, amelyen írek és angolok írtak alá megállapodást a vallásháború lezárásaként, amit aztán az angol királyok meg is szegtek.

A jó levegő és a nagy séta után olasz étteremben ettünk olyan bolognait, mint még életünkben soha. Az idő elszaladt, lassan vissza kell indulni. Kis pihizés, a csomagom már összekészítve, Michael kedvesen ajánlotta, hogy kivisz a reptérre. Autózás közben elhaladunk Bunratty vára mellett, ahol remek programokat szerveznek, Vicát örömmel viszik majd magukkal a fiúk, ha kedve tartja.

Nem szeretek hosszan búcsúzni, hosszú atyai ölelés, Michaelnek ezer köszönet. Új barátokra leltem a messze ír világban. A reptér kicsi, szinte üres, ma már csak az én gépem indul, az éttermet már takarítják, de még kapok egy finom americano-t. Noel Fitzpatrick élettörténetét olvasom, az idő hamar eltelik, leszáll a gép Stansted felől, gyors csomag- és utascsere. Foghíjasan, könnyű reptűen száll a gép. Időben landolunk, taxit fogok és irány az előre foglalt szállodai szobába. Kedves fiatalember a recepciós, bejelentkezem, reggelre taxit rendelek és irány a szoba. Kicsi, de kellemes, forró zuhanyra vágyom, beállok a zuhanypanel alá, gombok elfordítva, semmi. A lámpa csak villog, látni nem látok semmit. Bosszankodhatnék, de inkább megmosakszom a csapnál és irány a takaró alá. Reggel korán ébreszt a telefon, lemegyek az étterembe, üres. Az asztalokon szennyes edények, választék alig, tej nincs a kávémba. Így jártam, kicsit szusszanok, érkezik a taxi, odakint minusz 4, deres a határ.

Fizetek, kiszállok,  lesétálok az állomásra, gyanúsan üres. Hamar kiderül, hogy ma buszok mennek a vonatok helyett. Vissza egy szinttel feljebb, kényelmes a busz, előttem rossz szagú utas, mellettem olasz család feje tartja szóval családját. Liverpool str. ,megállunk, leszállok, egy megálló a Central vonalon a Bank- ig, innen tovább a Northline-on London Bridge megállóig. A vonat már benn áll, meleg, kényelmes. Telefonomon rendezem az üzeneteim, olvasgatok, és már Gatwick, készülődöm, leszállok, taxiba ülök, a sofőr erősen testszagú, megborzongok, Ez egy ilyen nap. Hamar a rendelőhöz érünk, ahol friss levegő és a saját autóm vár.

Hazaérve abszolváltam a forró fürdőt. Gyönyörű az idő, déltájban ragyogó napsütés, rövidnadrág, póló, Sussex az itteni otthon. Írország a szívemben, tudom, visszavár és ott a mi kincsünk is. 

Friss diplomával anno domini 1984

Tegnap szombati műszakban töltöttem el munkás napot megállás nélkül, három rendelőben szépen egymás után. Délidőben kis szusszanás közben kérdezte recepciós kolléganőm, hogy én mióta dolgozom állatorvosként. A dátum hallatán elképedt és kérdezte hogy vagyok képes még mindig ilyen nagy szeretettel, jókedvűen, odaadással végezni a mindennapi munkát. Magamban jót mosolyogva azt válaszoltam, ami a tényleges helyzet, hogy ez az életem, a hobbim és egyre jobban szeretem amit csinálok. A beszélgetés hatására repültek vissza gondolataim 1984 őszére, telére. A diplomámon még nedvesen csillogott a tinta, mikor beálltam a Pécsi Állami Gazdaság csatasorába. Elvileg állatorvos gyakornokként kaptam meg az 500-as marhatelepet a hozzá tartozó üszőteleppel és az 500 kocás sertéstelepet és desszertként az Üszögpusztai lovardát. Gyenei Laci bátyám szívinfarktuson esett át, hát bekerültem az örvénylő mély vízbe és próbáltam tempózni. Az első nem igazán sikerélményem ikerelletés volt a félig nyitott pajtában. Mindkét borjú rendellenes tartásban, zsibbadt a kéz nehezen sikerült felhelyezni a csomókat a lábakra, feszültek a kötelek, dagadtak az izmok, világra jött az első, de minden próbálkozás ellenére nem vett levegőt, a második már kicsit szagos volt és nem jött könnyen. Alsógatyáig véresen, a szélben dideregve nem éreztem, hogy jól indul a karrierem.

Az inszeminátor, aki régi bútordarab volt a cégnél, országosan a kiválók közt, ferde szemmel méregetett és keresetlen szavakkal ecsetelte is mennyit érek az Ő szemében. Az IFA sofőrje röhögve kérdezte mennyiért csinálom mindezt ? Válaszomon jót derülve ajánlotta legyek inkább sofőr, az többet hoz a konyhára.

Szakállat növesztettem, hogy 23 évesen kicsit komolyabbnak tűnjön a fizimiskám, de ez nem volt túl hatékony.

A sertéstelepen szigorú rend volt, a telepvezető - egykori katona - remekül végezte a dolgát, a felcserem, Tóni bácsi, kedves jó humorú sváb mindig jóízűen ugratott, de nem bántam, mert munkáját remekül végezte, igaz a saját kis 3 tanyából álló "kerületemben" nem hagyott nekem malacot tökkel egyet sem.

Huncut szemmel fogadott egy reggel: Mondja doktor mi baja ? Néztem rá kérdőn, gondolkodtam mit is válaszolhatnék. Látva hezitálásomat jót kacagott, majd megadta a választ.

Hát város, nem tudta ?! Híjnye az angyalát csőbe húzott, oszt együtt nevettünk.

Reggelente a még hideg istállókban szemléztem, a kocák oldalra dőlve, röfögve mórikálva szoptatták malacaikat a kutricákban. A másik oldalon a boxokban malacok kergetőztek visítozva dobálva valamit. Közelebb érve láttam, hogy patkány maradékával megy a kosárlabda. A derengésben továbblépve döbbentem éreztem, hogy valami mászik a mellkasom irányába. Undorodva nyúltam oda és farkánál az irtószertől már kicsit gyengült méretes patkányt hajítottam a malacok közé azok nem kis örömére.

Az istállók végében az éjszaka elpusztult állatok várták késemet. Boncoltam minden nap, minden hullát.

Az aznapi második 20 kg körüli malac hólyagjában, vese burka alatt, alig látható tűszúrásnyi vérzések. Még a nyáron az intézeti gyakorlaton Süveges Tibor személtette nekünk a Létavértesről származó sertéshullában a boutonokat, döbbenetünkre a gyomorban. Aki már ilyet állapít meg a telepen az akár vissza is adhatja a diplomáját - mondta szinte csak magának.

Szavai visszacsengtek a fülemben. Hívtam a megyei hatósági főállatorvost és a sertés egészségügyi szakállatorvost szemlére, mert a gyanú felmerült arra a betegségre, amiről nem beszélünk, és Magyarországon nincs (akkor már rájöttem, hogy csak bejelentve!). Gyanúmat és félelmemet visszaigazolták és kérték intézkedjek a hulla mielőbbi Országos Állategészségügyi Intézetbe szállításáról. Nem jelentett nagy gondot, hiszen péntek lévén amúgy is készültünk Budapestre feleségem szüleihez. Malac zsákba, zsák a Trabi csomagterébe. Másnap a Tábornok utcában átadás-átvétel és remegő térdekkel várakozás. 

Hétfő reggel újra a hadrendben. Reggel Nyilas elvtárs, igazgatóhelyettes hívott meglehetősen barátságtalan formában, hogy azonnal menjek be a központba.

Álltam a szőnyeg szélén és záporoztak nem éppen kedves szavai.

Hogy képzeled Te taknyos, hogy idegeneket hívsz a gazdaságba a tudtom és beleegyezésem nélkül ? 

Mondtam azért, mert ez szigorúan járványtani ügy és ez a feladatom.

A fizetésedet innen kapod, Te itt alkalmazott vagy.....

Tudd meg, hogy akkor van baj ha a hízók köhögnek, addig semmi és ha ilyen van akkor először engem vagy köteles hívni és ha én megengedem, akkor szólhatsz a megyeieknek ! 

Ordított a tagbaszakadt, csöppet sem kedves ember. Álltam megsemmisültem igazam tudatában, de szavam sem lehetett. Megalázottan, földbe döngölve, pályakezdőként, szakmai segítség nélkül. Szép kilátások.

Pár napon belül megjött a megnyugtató hír, hogy szerencsére csak malac paratífusz és nincs a háttérben a nagy gonosz.

Nyilas elvtárs igazoltnak vélte önmagát és még nagyobb arccal pöffeszkedett az eredmény birtokában a bejárás során az ólakban. Ugye mondtam én.

Milyen jó is, hogy így alakult, de ha nem a szakma szabályai szerint járok el és úszik a telep a bajban akkor azért lettem volna agyagosítva.

Egy hónap múlva egy Dráva menti telepre rendeltek ki a mínusz 24 fokos télben a sertéstelepen oltani, mert a vírus sajnos bejutott a megyébe. Később már beismerten értelmetlen gyűrűoltással való próbálkozás után 2000 disznót kellett leölni és kerültek  azok mély árokba formalinos locsolást követően. 

Azok voltak a nehéz, embert próbáló idők tértek vissza gondolataim a jelenbe. Most a munkám örömzenélés a házi kedvencek birodalmában. Megvannak a maga nehéz pillanatai, de hol van a kettő egymástól ?

Mint Makó Jeruzsálemtől !

A tél slágere a bolha és a bolhanyál allergia

Az elmúlt hetekben hirtelen megnőtt az egy napra eső bolhákkal társbérletben élő és a bolhanyál allergiával küzdő macskabetegek száma. Van tulajdonos, aki észleli az élősdiket, van aki csak csodálkozik, hogy miért harapja, vakarja magát a szőrét vesztő és pörkökkel tarkított állat. Közép-Európában megszoktuk, hogy a tél sok élősködővel elbánik, vagy csökkenti a populációt, ami nem igaz Angliára. A kijáró macskák télen több időt töltenek a házakon belül és a behurcolt kifejlett, jóllakott nőstények elpotyogtatják a sok millió petét, amik a fűtött, páratelt otthonokban vidáman kikelnek és szaporítják a létszámot. Naponta több döbbent arcot látok és fogynak a bolhaellenes szerek és az otthoni védekezést szolgáló spray-k is rendesen. A régebbi hatóanyagok már sokszor nevetésre ingerlik a bolhákat, de sajnos már az újabbakkal szemben is látok rezisztenciát, aminek csöppet sem örülök. A mai nap legrosszabb élménye a vérfogyottra szívott 3 hónapos az én bébim megnevezésű szegény kis állat volt nagyon erősen leromlott állapotban. Megkapott mindent, amit lehetett és reménykedem, hogy parányi teste elég erős még ahhoz, hogy megerősödjön és egészséges, doromboló kedvenc lehessen belőle. Mekkora galibát is tud okozni egy parányi, nem annyira ugráló, mint többször a szőr között oldalazó, vérszívó élősdi. Szép régi tévhitek még ma is fel felbukkannak, miszerint a bolha ellen azért jó a nyakörv, mert naponta elzarándokolnak könnyet inni, mikor is érintkeznek a bolhanyakörvvel. Eszembe jut erről a trükkös egércsapda, mikor az egér útvonalába elhelyeznek egy pengét, attól jobbra egy adag sajtot, balra egy darabka szalonnát. Miközben az egér tanakodik, hogy melyiket is válassza fejecskéjét forgatva jobbra-balra, a csalfa penge fejét veszi. Horror.

Talán nem véletlen, hogy nehezen talál kiadó lakást, aki állattal kíván költözni. A kiköltözés előtt szakemberrel kell a lakást, házat élősködő mentessé tenni. Ahány ház, annyi bolha, akarom mondani szokás.

Így van ez errefelé a ködösnek mondott, de általam eddig mindig ködmentesnek megélt Albionban. 

Helyünk a világban.

Egy hónapja kaptam meg a végleges kinevezésemet. Az eltelt, munkával töltött idő persze kevesebb, mert a karácsony- szilveszter tengelyben családi programokkal fűszerezett volt az élet. Az én kedvesem egy hetet töltött itt velem, nagyokat kóborolva a környéken, London utcáin vagy éppen németalföldi festők kezei közül kikerült csodákat nézve. Elszaladt az idő. A központból hívtak, hogy a cég hagyományainak megfelelően időnként a body-m meglátogat, hogy segítsen a beilleszkedésben, nem zavar-e ? Hogy zavarna, hiszen számos kérdés felmerül menet közben, nagyon örülök, mert ezzel a segítséggel magabiztosabb lehetek főleg az adminisztrációs ügyekben. Meg is jött Matt a területi igazgatónk, aki egy kellemes, segítőkész kolléga. A saját szoftverben kalandozva, új lehetőségeket mutatott és pár általam írt bejegyzést átnéztünk, kritikusan értékelve azok megfelelőségét, minőségét. Közös örömünkre minden rendben volt, pedig nem angol anyanyelvűként nem mindig egyszerű szabatosnak lenni. Arról nem is beszélve, mikor meglódulnak az ujjak a klaviatúrán és sorakoznak az elütések, ami a napi sietős életben nem mindig tűnik föl. Elmondtam a saját terveimet is a jövővel kapcsolatosan, amiben teljesen egyet is értettünk. Szeretnék több stabil nővért, egy másik állandó állatorvost magam mellé, tudván, hogy először meg kell termelni hozzá az alapokat, bizonyítani, hogy érdemes, aztán hajrá. Van egy álmom, amit megosztottam a csapatom tagjaival, ezért már közös az álom. Meglátjuk, 6 vagy 12 hónap múlva már jobban látszik, mennyire reális. Beszélgetés közben felmerült hogy szívesen végzek ultrahangos vizsgálatokat, de a közeli 3 praxis által közösen használt eszköz van csak. Kellemes meglepetésemre főnököm felajánlott egy kiváló minőségű kardiológiai vizsgálatokhoz is használható készüléket, amit a szomszéd branch-ról át tudunk telepíteni, mert az ott dolgozó kolléga cégen belül átmegy a lakóhelyéhez közelebbi egyik rendelőbe. Örömmel tájékoztattam, hogy komoly endoszkópos felszerelésünket is tudom használni, amihez szükség lenne néhány kiegészítő eszközre. Minden csak megbeszélés és ár kérdése, de katéterek, biopsziás fogók bármikor beszerezhetők.

Szép nap ez. Be - és elfogadtak, a visszatérő kliensek kedvesen régi ismerősként üdvözölnek, a gyógyult kedvencek családtagjai nagy szeretettel köszönik a segítséget. Ezért vagyunk itt, ezért érdemes reggelente felkelni és végigdolgozni a napot. A héten két rezidens, frissen végzett kolléga is töltött nálunk 1-1 napot elsősorban a recepciós feladatok tanulása miatt, de adtam lehetőséget egyszerű vizsgálatok és oltások elvégzésére, miközben árnyékkén ott voltam, ha segítség kellene. Kedvesek, sokat szoronganak, tapasztalatlan reménységei a jövőnek. Nyugtattam őket, hogy mindenki, a régebben végzettek is hibázhatnak. A lényeg az, hogy tudásuk legjavát adva a kliensre odafigyelve, alaposan vizsgálva, jól kommunikálva dolgozzanak mert így megy minden rendesen. Nem kell azonnal diagnózishoz jutni, fel kell vázolni a lehetséges problémákat, a pontos diagnózishoz vezető utakat, elkezdeni a tüneti kezelést és haladni lépésről lépésre, ahogy a gazdikkal meg lehet állapodni. Ha több lehetséges kezelés van, azt mind fel kell vázolni, hogy választani tudjon a kedvenc családja, lehetőségeihez mérten. Boldogan jönnének máskor is, mondták, Az ajtó mindig nyitva és örülök, hogy újra taníthatok.

Három hónap mérlegét megvonva úgy érzem nagyon jó döntést hoztam. Hőböröghettem volna hogy ekkora tudással, tapasztalattal rezidensként gyermekeim korú kollégák mögött állva kellett kezdenem. Nem tettem, mert meg akartam ismerni a helyi viszonyokat, az adminisztrációt, hogy minél kevesebb hibával vezethessem a rám bízott praxist, amiből egy családias, mindenkinek kellemes munkahelyet formálhatunk közösen. Két hét múlva leülünk a lányokkal először és átbeszéljük, hogy ezt közösen hogyan tudjuk megvalósítani, nekik mi a véleményük és hozzáállásuk. A szeretetteli mosolyaikból és már szinte baráti együtt töltött időből kiindulva jó úton járunk.

Az eper íz a számban.

Ma reggel a pirítósra a tegnap vásárolt skót eper dzsem került. Az első harapáskor éreztem azt az ízt amit már régen, amit gyermekkoromban. Nagyanyó lekvárjává alakult és újra gyermek lettem, Nagypeterden a boldog gyermekkorom csodálatos világában találtam magam. Nagyapónak a Zöldszilváni behűtve  kútba engedett vödörben. A csodálatosan virágzó clematissal befuttatott kerítés kiskapuján átléptem a középső kertbe. Jobbról a tyúkólak, ahol apró gyermekként az ajtó alján nyíló kisajtón benyúlva a tyúkanyó alól kiszedett, belülről már a kelő csibe által megrepesztgetett tojáshéjat tovább szedtem, hogy világra segítsem a kis sárga pelyhes csipogót (ki is kaptam érte, mert gyermeki segítőkészségem a halálát okozta). Két lépés után a gyönyörű birsalmafa, mely oly sokszor roskadozott a gyümölcsök súlya alatt, és a birssajt benne a tört dióval, ami mennyei csemege volt mindig. Balra a fűzfa, amelynek lombjai közt rejtőztem kezemben a kalitka ajtajához erősített madzag végével, hogy galambot foghassak ( sosem fogtam). Mellette már Deákék kerítése és a disznóóljuk kicsit orrfacsaróan. A birsalmafán túl újra kerítés, mögötte a konyhakert a csodás, hatalmas, harapásra érett paradicsomokkal, a temérdek málnabokorral, melyek ontották a néha poloskaízű (aki mohó és nem mossa meg így jár) termét, az epres, ahonnan szedett eperből nagyi dzsemjének íze tért vissza a sok évtized távlatából. Vissza a középső kertbe, a füzfa előtt tovább a keskeny csapáson a hátsó kertbe, ami a gyermekként végtelen nagy gyümölcsösbe vezet. Az első fa rétesalmát termett, hatalmasat, ízleteset, az almáspiték csodás ízét adót. Előtte ültettem el a lóbabokat, amiket a szomszéd téeszben dolgozó asszonyok adtak, mert tudták, hogy lovacskát szeretnék. Én hittem Nekik, a babokat elültettem, naponta locsoltam, kidugta fejét a csíra, majd szárba szökkent, de a reggeli harmatban elszaladt a csikó mire én kiértem volna. Tovább a meggyfák, szilvafák, almafák 3 sorban. El is fáradtam, mire a végére értem. Egyszer nagyapával, mi férfiak elmentünk ásónyelet vágni somfából. A nekem mellig érő hatalmas fűben bandukoltunk, mikor számomra ismeretlen madárhangokra lettem figyelmes. Kerestem, kutattam a földön hol lelem a fészket. A magasba szárnyaló pacsirta meg csak kacagott igyekezetemen. Reggel, este a kerítésnél vártam a falusi csorda ki és behajtását. A duzzadó tőgyű tehenek GPS nélkül kaptattak haza, hogy gazdasszonyuk simogató kezei között megszabadulhassanak meleg, illatos, fehér, habzó tejecskéjüktől. A kecskék mindig bosszantották nagyapát, mert a kerítés elé ültetett meggyfák ágait előszeretettel zabálták. A tejet sokan a helyi tejcsarnokba vitték kannákban. Mellette  bolt és a falu közepe a kocsma. Minden alkalommal, mikor arra jártunk, kijárt nekem a bocskorszíj (medvecukor) és ustornak való bőrszíj. Nagyapó csodás csattanót font rá raffiából a szárnyasok nem kis riadalmára és nagyanyám bosszúságára. Az úton egy elhagyatott kertben odvas öreg körtefa állt, rogyadozó ház mellett. Ijesztő és félelmetes volt, úgy gondoltam nagy kígyó lakik az üregben, de sosem mutatta meg magát. Útközben bal kéz felől a templommal szemben volt a paplak drága jó Kővágó Pista bácsi (nagybátyám a középső lányát vette el) érdekes szagú otthona. Erzsi néni mindig nagy szeretettel Pista bácsi, aki a helyi lelkész volt  atyai barátsággal fogadott. Csodás, szép EMBER volt. Azóta sem láttam olyan szép galambokat, amiket ő tenyésztett, tartott a padláson. A galambok szaga ma is elő, előjön a múltból. Ott fogtam disznóvágáskor a desznyó farkát, ami jól meg is vonszolt a sárban a közönség nagy derültségére. Ott volt a kis kacsaúsztató tó is a templom mögött Szentlőrinc felé, ahol én balga gyermek egyik télen a jégre menve beszakadtam és nagybátyám Brixi nevű csodálatos boxer szukájának köszönhetően csak vizes lettem. Tartotta a galléromat becsülettel, amíg létra és kötél került és engem kihúztak a csávából. Peterden lökött az oltott mészbe a napszámos kerge fia. Nagyanyám bölcsen alaposan lecsutakolt, lópokrócba csavart csézát szerzett és a vágtató lovak Balogh Ádi bácsihoz repítettek, aki a körzeti orvos volt. Sűrű vendége voltam, mert gyakran sikerült valamit összeszednem, Ő meg böködött penicillinnel becsülettel. Szemben lakott Rózsika, aki kicsit idősebb volt nálam, de igen szép lányka volt én meg szeppent kiskölyök, de nagy bátorsággal meglocsoltam húsvétkor és szívet, lelket melengető nagy puszi volt a jutalmam. A másik szomszédban kemence állt az udvaron és mikor nősült a szomszéd legény nekem is jutott az isteni lakodalmas kalácsból. Sok év elszállt boldog gyermekkorom óta, de ami akkor belém ivódott, hordom magamban, erőt, biztonságot ad. Bennem élnek tovább azok a rég elment csodálatos emberek, akik meseszerűen szép gyermekkoromat lehetővé tették és ínyemen az eper íze tovább.

 

A mai nap Tate-je

A megérdemelt hét végi pihenés. Tegnap kis kiruccanás a belvárosba Horshambe. Vettem pár apróságot és egy madár- és mókus etető fémállványt, ami már a kertben kínálja a magot az éhes begynek, gyomornak. Az első vendég kis pöffeszkedő vörösbegy volt, düllesztette pirók mellét majd odébb rebbent, később élvezte a tisztított napraforgót szarka, örvös galamb. Olvasgattam, filmeket néztem és eltelt a nap. Nincs igazán szép idő, kirándulásra nem alkalmas, de a múzeumok ilyenkor is remek élményt kínálnak, hát irány London. Megfeledkeztem arról, hogy az állomás melletti parkoló zárva, meglepetésemre mégis bejutok, fizetnék, de az automata nem érti mit akarok. A kocsi marad én megváltom jegyem London Blackfrairs állomásig, már a kézben veszem észre, hogy St Pancras-ig szól, de mindegy, mert ma szuper olcsó. Hamar telik az idő, olvasom az otthonról hozott számos könyv egyikét. London Bridge-nél már készülődöm, majd leszállok a hídra/ba épült állomáson és kényelmes séta után már kedvesen köszöntenek a beléptetéskor. Csomagom nincs hát haladok mint kés a vajban. A kiállítások többsége ingyenes, a gyűjtő úrnák és a jó érzéssel adott pár font szolgálják a fenntartás egy részét. A régi ipari épület hatalmas terei rejtik a modern művészetek produktumait. Képek a falon, installációk, vetítőtermek. Rengeteg ember. Picasso, Modigliani, Monet, Dali és sok számomra új szerző alkotása köti le figyelmemet vagy gyors pillantás után enged tovahaladni. Nem tudok elég hálás lenni Gellért B. Istvánnak, aki fogékony gimnazista koromban értő műélvezővé varázsolt sok kortársammal együtt. Szédítő a kiállítottak mennyisége. Az eredeti épülethez új szárnyat is építettek, ahol további, a világ minden részéről gyűjtött anyag látható. Egyik teremben a falon kiállított kép előtt a földön hasalva kislányok próbálják saját verziójukat megalkotni, anya velük ül a földön, a teremőrök kedves mosollyal támogatják Őket. Kíváncsiságom felcsábít a 10. emeletre, ahol négyszögletes körteraszról élvezem London körpanorámáját. Közvetlen mellettünk színes modern épület nappali szobáiba enged betekintést a magasság. Pazarul berendezett szobák, csak ámulok. Sokan várnak a liftre, hát lépcsőn visz az utam lefelé. A nagy központi csarnok mérete lenyűgöz, szinte focipálya méretű. Egyik felében gyermekeknek kialakított közösségi téren élvezik csepp életüket az apróságok. Cigánykerék, anya általi forgatással ringlispilezés, harsány kacagással kísért szaladgálás, boldog, teljes gyermekkor. Biztos visszatérnek majd később is akár saját gyermekeikkel. Eltelvén a sok szépséggel a Temze partján sétálok a közeli, újra varázsolt régi-új Globe felé. A folyó felőli frontja autentikus, a hátsó traktus már a modern világnak megfelelő. Folyamatosan mennek a nagy William mester darabjai. Bemegyek a fogadórészbe, föl az ajándékboltig. Hamletnek való koponya, W. S minden formában és mennyiségben, a legszebb a gyönyörű kiadású Shakespeare összes. Gyönyörű és visszajövök érte már tudom. Kicsit csípős a levegő, de nem kellemetlen. Sétálok vissza, útközben hatalmas szappanbuborékok szállnak felém. Kicsit arrébb a buborék eregető mutatványos varázsolja el a gyerekeket, akik visítozva szaladnak a nagy színes bucik között. Mennék tovább a városba, de döbbentem konstatálom, hogy Oyster kártyám otthon maradt. Így jár aki kabátot vált. Sebaj akkor visszamegyek London Bridge-ig, mert be akartam nézni a piacra, ahol nyálmirigyeket izgató sajtválaszték és veke járó illatözön van. A piac, ami a sínek alatt terpeszkedik üresen tátong, a pavilonok zárva. Hát persze hiszen vasárnap van. Átsétálok a közeli hatalmas templomba, a kórus éppen próbál, sok megszakítással szól az egyházi ének. A belső egyszerű és mégis lenyűgöző. Az ólomüveg ablakok egy része Shakespeare életéből vett jelenetekkel tarkított, az oltár nemesen egyszerű. A friss levegőre kiérve elindulok a közeli utcákon. Kellemes meglepetésemre a folyó partjára érek, ahol szárazdokkban Drake admirális kétárbócosa csalogatja a látogatókat. Az árbockosár üres, matróz nincs a kötélzetem. Pihen a hajó, kikötötték, családok fedezik fel a belsejét, gyerekek forgatják a hatalmas kormánykereket. A jövő kapitányai próbálgatják szárnyacskáikat. Kis séta után felérek a hídra, a következő híd a sorban a Tower Bridge, előtte páncélos naszád horgonyoz, de már csak mint múzeumhajó szolgálja London lakosságát és persze a számtalan turistát. Ebből a szögből még nem került lencsevégre. Az állomás felé haladva utcazenészek teszik hangulatossá a vasárnap délutánt. Tíz perc sem telt és már vonaton hazafelé, a kocsiba szállva nincs időm GPS-t kapcsolni ezért sikerül megismernem alaposabban Tilgate kerületet, de a belső iránytű jelez és meglelem az utat. Tele élményekkel újra,kellemes fáradtsággal mégis lazultan indulok a következő hétnek.

A mi rókánk.

Ma csendes napunk volt. A délelőtti konzultációk befejezése után át kellett mennem a szomszéd rendelőbe egy nőstény macskát ivartalanítani. Megtanultam a has oldalán át kivitelezett műtétet, de a helyi trükkös, sovány, de mégis zsíros macskák számos esetben megtréfáltak. A sok zsír elfedte a méhszarvakat és petefészkeket, és a feltárás közben felesleges szöveti sérüléseket kellett okoztam, amit szívből utálok. E tapasztalatok miatt tértem vissza a jó öreg, köldök mögött ejtett 1,5 cm-es seben át való műtéthez. Ment is, mint a karikacsapás, hiszen életemben operáltam számtalanszor ezzel a technikával. A cica jól ébredt, hát elköszöntem a kedves csapattól és vissza az enyéimhez. Nem történt semmi, míg távol voltam, időm volt még, hát kiszaladtam a közeli üzletbe némi ebédért. Az egy órás ebédidőm épp csak letelt mikor Ashley szólt édesen mosolygó arccal, hogy most megnézhetem a rókát a kertben, amiről már említést tett korábban. Tudnivaló, hogy sompolygiak errefelé szinte háziállatok, senkit nem zavarnak, nem félnek tőlük, hiszen itt nincs veszettség és a róka egy szépséges vörös bundás, aki lakja a közparkokat, magánkerteket és persze az erdőket is. No de vissza a fonalat a kézbe. Óvatosan mentünk a kertbe vezető ajtóhoz. A mi kertlakónk, nevezzük Ourfox-nak békésen ejtőzött a rendelő kertjének végén terjeszkedő bokrok tövében. Telefonomat próbáltam zoomolni, hogy megörökítsem őkelmét. Kínlódott a telefon, az ablak megzavarta, eközben ravaszdi koma nagyot ásított, nyújtózott egy jóízűt és déli szunyókáját befejezvén faképnél hagyott minket. Ash hirtelen eltűnt, majd macskatáppal a kezében kisietett a kertbe , de már csak a szőrszálak mutatták a kis vörös helyét. A tápból kis adagokat szórt közeledve a kerti tavacskánk felé. Meglátjuk. Mostantól naponta teszünk ki élelmet. Az első lépést megtettük, igaz Ő nem kérte hogy szelidítsük meg, de hisz nem is az a célunk. Gyönyörködni szeretnénk és közelebbi ismeretségbe kerülni Vele tisztes távolból, aztán majd meglátjuk. Munka után sálamat a nyakamba csavartam, de még nem szólalt meg a róka figyelmeztetően: Ha megszelidítettél és barátok lettünk, akkor minden nap várlak a megszokott időben. Most mi fogjuk lesni naponta többször, hogy jön-e már. Kis herceg meséje fordítva ? Lehet. Meglátjuk.

süti beállítások módosítása